Празник на гайдата ще се проведе на 8 май (събота) в

...
Празник на гайдата ще се проведе на 8 май (събота) в
Коментари Харесай

Празник на гайдата стягат в Златоград

Празник на гайдата ще се организира на 8 май (събота) в Златоград. Фиестата стартира от 11 часа на площада в Етнографския ареален комплекс.
Първо ще се появи гайдарският състав „ Дельо Хайдутин “, член на който е и кметът Мирослав Янчев. Негов началник е Тодор Кайков. Концертът на гайдарския състав „ Дельо Хайдутин и другари “ е под наслов „ Гайдата - от траките до през днешния ден “.
В него ще се изяви също танцовият състав „ Опа-Иха “ от Рудозем с живописен началник Екатерина Лазарова, самостоятелни реализатори от рудоземското читалище „ Христо Ботев – 2000 “ с началник Соня Борисова, танцов състав „ Акрани “ при ОНЧ ”Просвета-1908 ” – Златоград, с живописен началник Даниела Тасева и младежка фолклорна група при ОНЧ ”Просвета-1908 ” в Златоград с живописен началник Нели Шъкова.

(Бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, беше чест посетител на Празника на чевермето, който тази година е отменен) 
От 12.30 ч. в двора на Взаимното учебно заведение в Златоград ще се състои сказка за историята на гайдата от траките до през днешния ден. Подготвят също проява за метода, по който се създава родопска каба гайда.
Празникът се финансира по план от Програма за развиване на селските региони по линия на МИГ Кирково-Златоград.
Със средствата от плана ще бъдат закупени и 30 родопски носии за деца и младежи от самодейния гайдарски състав към съдружие „ Дельо Хайдутин “, гр. Златоград, заяви Тодор Кайков, началник на състава и ръководител на управителния съвет.
Празникът на чевермето, който се организира от 2014 година около Гергьовден в Златоград, тази година беше отменен. Решението бе взето на 14-ти април - в интервал, когато имаше пик в разпространяването на ковид в общината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР